Malaysia, 15 dies a Borneo per lliure


                                                                                   
                                                                               
             
Malaysia, 
Viatjant per Borneo entre 
Sarawak i Sabah

Naturalesa en el seu estat pur,
juràssica i salvatge.

Gent de somriuen fàcil, amigables i propers.
Barcelona -  Malaysia via Istambul amb Turkish Airlines.
Transfer a Istambul de 8 hores, paguem visat de 25€ per entrat a la capital turca.
Embarquem a les 00:40 per volar cap a Kuala Lumpur. Tot i l'hora ens donen sopar, exquisit com sempre que volem amb Turkish.
Només arribar a  Kuala Lumpur volem directes cap a Kuching amb Air Asia per 45€ cada un.
Però sempre hi ha temps per un mango shake amb boletes de coco i gelat de vainillaREGIÓ DE SARAWAK

20 de maig

Arribem a Kuching, desembarquem i al hall d'arribades ja ens esperava el taxista concertat amb el nostre hotel Basaga Holiday . Només sortir de l'aeroport cap al taxi se'ns entelen els ulls, les ulleres i les càmeres. la calor és fortíssima i l'humitat exagerada.
L'Hotel és d'aspecte modern i decoració malaia. Les habitacions bàsiques però molt correctes. Vam reservar habitació a peu pla, just davant de la piscina, molt a prop del bar.


Brandon, és qui ens ha vingut a recollir a l'aeroport. És també el germà de la propietària i també prepara excursions per els hostes. Molt amable i cordial, sempre apunt per un bon consell logístic.

21 de maig
Avui toca visitar el Parck Reserva Semenggon.  Centre de rehabilitació d'orangutans, però per un contratemps en l'esmorzar se'ns fa tard i girem els plans.
Taxi de l'hotel fins al centre del poble de Kuching , water-front, 12Rm.  ( Moneda Ringgit 1 Rm = 0'20€ )


Passegem a munt i a vall de water-front. Veiem unes barquetes que et travessen al riu i per 1Rm els dos, ens deixen a l'altre costat per poder visitar un Kampkunt, aldees malaies, tal i com son als pobles, reals com les trobaríem a una zona rural.


Hi ha tanta porqueria que és molt difícil una bona imatge. Les clavegueres a vista, amb tot els efluvis que comporta, brutícia, escombraries per els marges i al riu, una llàstima. tot amanit amb una calor insuportable, portem la roba molla de tanta humitat que hi ha.


Tornem a costat del riu d'origen i anem a visitar la part de ChinaTown, un lloc curiós, ple de petits comerços,  restaurant i joieries.
Prenem un refrigeri per fer temps i anem a la central d'autobusos per anar a la Reserva de Senenggoh 
Bus K6 i K13, per 3Rm et porten al Centre de recuperació.


Semenggoh Wildlife Center,  és un dels centres de recuperació de orang utants de Borneo. Estan en semi llibertat i l'únic moment que es poden veure és a l'hora que els donen el menjar, "feed time", a les 9:00 i a les 15:00. Al matí estan més desperts i és més fàcil veure'ls.
El centre és obert de dilluns a divendres de 8:00 a 17:00. A les 12:30 surt el bus cap allà. Hora punta i triguem quasi una hora.
El bus ens deixa a porta. Per arribar a l'interior del parck cal pujar una costa d'un kilòmetre i mig. Si haguéssim arribat amb taxi ens hauria deixat a dalt de tot, però llavors ens hauriem perdut la passejada escoltant els curiosos  i ensordidors sorolls de la selva.

Un cop a dalt és just el moment en que posen menjar a les plataformes i no triga en arribar una orangutan adulta i un altre de jove.
Entre tots els que estem allà es fa un silenci absolut, d'admiració i sorpresa. Només se senten els continus cliks de les 30 càmeres que els estem fotografiant.

Passen per cordes per damunt dels nostres caps i poc a poc es van acostant a la segona plataforma
Hi ha temps de sobra per fer unes quantes fotos.


Quan en tenen prou se'n van cap a la selva i ens deixen amb un pam de nas....

El guia ens explica una segona opció, i puntualitzant molt el silenci que hem de mantenir i unes altres pautes de comportament, ens endinsem  a la selva per un camí i arribem a un altre plataforma.
Després d'uns quinze minuts de rigorós silenci i molta calor arriba un orangutan jove.A les 15:30 hem de marxar cap a la parada del bus ja que a les 16:00 és l'última sortida cap a Kuching.
Podríem tornar amb taxi però seria més car i amés no m'hi cap en aquell moment.

Del bus baixem a l'última parada, i quasi al costat hi ha el "open marquet", un mercat de menjar, ple de diferents parades per triar el plat que més de gust ens vagi i fer un berenar sopar. Molta brutícia, millor no tenir manies. Hi han dos mercats, un al costat de l'altre. Un és xinés i l'altre és malai.En el market malai mengem:
- Noodels rize with barbaque meat, bastant bo, un pel dolset
-Noodels rize in soup, bonissim !! Un toc de lima i cebollí amb gambetes i un pel picant,  impressionant.

Els 2 plats per 4Rm. ( 1€ )


Al market xinès hi ha moltes parades de peix i marisc i demanem:
-gambes (de pam i mig) amb salsa picant de coco i curry, molt bo.
-Sopa de peixets secs i espinacs (no ens va agradar) - Anques de granota quasi gegants amb gingebre (bastant bo) i un parells de cocos d'aigua. 18Rm, uns 4'20€

Amb tot això el sol ja quasi es pon per el riu de Kuching i ens presta els seus colors per poder-los capturar.
Tornem a l'hotel amb taxi, 12RM, i és bon hora per prendre un bany refrescant a la piscina.
Després zona wifi del bar per posar-nos al dia, gin tonic i te verd amb jesami 20 Rm ( 5€ )
22 de maig          Bako Park

Despertar d'hora i taxi cap a l'estació d'autobusos que van a Bako National Parck, just al Open Market. A les 8:00h te la sortida. Taxi fins l'estació 12 Rm i bus 3'50 Rm cada un.

Hi ha l'opció  de quedar-se a dormir allà, però vam preferir seguir l'estada a Kuching, ja que l'endemà marxàvem a Gunung Mulu i era masses trasllats.

Entrada al parck passant per oficines. T'inscriuen i pagues 20Rm per persona. Després vas cap a la dreta que hi ha un altre guixeta per pagar la barca 20Rm per persona. Es tracta de ser un grupet per poder compartir preu sinó surt molt més car. Però ells ja ho organitzen


Vint minuts en llanxa i arribem al parck.
Segons indicacions busquem, seguint el camí, les oficines per confirmar l'ingrés al parck i concertar l'hora de la tornada. Hem de tornar com a molt tard a les 16:00 ja que l'últim bus cap a Kuching surt a les 17:00.
Triem itineraris de treking per la  selva, el número 3 i els 6. Mapa itinerarisA les 10:00 comencem el primer, 1'50 km i una hora d'anada i una de tornada, pujant i baixant pendents, passarel·les i terres que rellisquen.
Destí, una platja solitària amb poques ombres. Ens refresquem i tornem.

A les 12:00 tenim tanta gana que dinem a la cantina. Un bon plat de popurri de quatre dels seus plats, paguem cada un 11Rm.

Cal vigilar amb els macacos per les zones comunes, no feu intenció de menjar res ni fer soroll amb cap plàstic que pugui semblar menjar, a mi se'm van tirar a sobre i l'espant és impressionant.

Ara toca el recorregut més fort dels dos escollits . Hem de pensar que a les 16:00 hem de tornar a ser a l'embarcador per marxar. Desprès ja no hi ha cap més barca.

Ens ho agafem massa fort per poder quedar-nos una estona a la platja però la calor i la humitat son tant exagerades que al anar forçada, acalorada, tants desnivells i després de dinar, punxo. Llavors, el plantejament canvia "ha d'haver un barquer a la platja per torna-nos al embarcador, es a dir, si o si, tal com estava veia impossible fer el mateix recorregut i estar de tornada a les 16:00. La sort està de nostre part i després de dues hores arribem a una platja idíl·lica amb un barquer ancorat. El preu de tornada es de 35Rm, perfecte !! Val a dir que tard o d'hora a cada caleta hi va un barquer per els qui no volen tornar a peu.

A les 15:00 ens recullen a la platja i en arribar al port del parck hi ha un petit grupet disposat a tornar abans, ens hi afegim, ja havien pagat la tornada al matí, ens apunten els nom com a control de sortida del Parck i embarquem.
El bus encara tardarà una hora en venir, així que el grupet decidim compartir un taxi gros i surt a 10Rm per persona.

El xofer ens va deixant als llocs on cada un indica. Nosaltres volem fer una sopeta per berenar al Open Market i comprar a ChinaTown pebre negre per portar a casa. (12€ el kilo).

Tornem a l'hotel, piscina per recuperar-nos de tanta deshidratació i a sopar al restaurant del hotel.


Demà toca trasllat, avió matiner cap a Gunung Mulu Parck (vol amb Maswings, comprat des de casa per 16€ per persona)

23maig        Gunung Mulu Park

Només hi ha un vol directe de Kuching a Gunung Mulu i el vam  comprar 2 mesos abans.
De tornada al següent destí, Sandakan, son tres avions, a 16€ cada bitllet

Agafem l’avió a les 10:40h cap a Mulu.
Maswings, és la companyia de baix cost de Malaysia Airlines. I aquell vol era l'únic que anava directe de totes les companyies i horaris. En dues hores ens plantem a Gunung Mulu Parck.
Tot i sent una línia de baix cost ens donen snack, entrepà, beguda i te, un 10 per Maswings.

L’aeroport de Mulu és petit. Fora ens esperen les furgo-taxis, 5Rm per persona. El parc es troba 1’50 km però la solejada és considerable i no es veuen ombres... ni ens ho qüestionem.
El taxi et deixa a l’entrada del parck, passes una passarel·la penjada sobre el riu i ja hi ets.
Oficines a la dreta. Ens hem d’inscriure al parck (30Rm/persona), pagar l’estada i triar i pagar les activitats que volem fer.
Ens allotgem als bungalows individuals que hi ha al parck, tot un luxe de casetes, amb el seu porxo, la seva terrasseta de fusta, llit de matrimoni XL, un llit supletori, uns banys i una dutxa immensa. Paguem 262Rm per nit, esmorzar inclòs ( 62€ ).Hem tirat una mica la casa per la finestra
Les excursions contractades son:

-Avui, dia d'arribada, a les 14:30 Deer & Large Cave... 50Rm els dos (és la visita de la cova dels ratpenats)
-Demà a les 9:15 Wind and Clear Water Caves.... 110Rm els dos (amb canoa i bany inclòs)
-Demà a les 19:00 Night Walk ... 30Rm els dos

Total pagat per dos dies, l'estada amb les excursions i el permís d’entrada al parc 774Rm (185€)


Pagament a compte: Ja havíem pagat part de l’estada avançadament. En el moment de fer la reserva per internet, et suggereixen diferents vies de pagament,  nosaltres vam fer transferència i el banc europeu es va quedar quasi un 60% de comissió, lo millor hauria set donar-los el nostre número de tarja visa per un pagament a compte. Ara, un cop visitat el parc i vista la seva manera de treballar, així ho hauria d’haver fet, hauriem d'haver confiat.


Restaurants

Segons altres blogs consultats el menjar al parck no és gran cosa, ho puc confirmar. Abans de l’entrada del parck a la seva dreta hi han algunes cantines i hostels, el menjar és casolà, ho fan al moment i si cal una mica a mida. El promig del plat és de 11Rm (2'70€) nosaltres hi vam anar en dos àpats i també vam encarregar el pick-nick per l’excursió del Wind and Clear Water.L’esmorzar del Parck et donen a triar entre tres plats, ous ferrats, pancake o beefon (noodels d’arròs) vam triar el beefon i no ens va agradar gaire.

Per les excursions cal portar sempre una capelina, un frontal, molta aigua, repel·lent de mosquits, algun refrigeri, calçat còmode de muntanya (no cal que siguin botes de treking) i moltes ganes de fer fotos i passar-ho be.

Dormir a la selva. Som en una cabanya de fusta, en mig de la selva, els sorolls t'envaeixen fins al punt de col·lapsar-te, no hi ha descans, els rriiiiiiigs aguts, llargs i metàl·lics no s'adormen, al contrari, revifen amb la foscor i penetren al teu son en segon terme. Tota la nit plena de sorolls, cruixits, el cop d'un coco que cau, petita baralla de carronyers i entre sons recordes on ets amb un somriure lleuger i tot i així el son és bo i reparador, zzzzzz

Bat Cave      Al mitting point a l'hora convingudaSom un grupet de 15 persones

Passejant en silenci, observant la fauna i flora. Acompanyats d'una guia llicenciada en biologia, super interessant.

Ja a dins de la Bat Cave, mirant cap a la sortida se'ns apareix la cara de d'Abraham Lincoln
Des de l'aproximació de la cova, l'olor a guano és molt forta, però un cop a dins la cova és impressionant. 
El recorregut està marcat per uns camins de pedra que hem de respectar, fora d'ells tot és guano, sucs, cucs i escarabats, però s'hi està tant fresquet !!!
S'acosta l'hora de la sortida dels ratpenats de la cova, les 18:00h mes o menys

Anem cap a fora, a buscar el punt on millor veurem l'increïble espectacle. 
Al principi no pares de tirar fotos, per no perdre pistonada. Però aquesta diàspora pot durar fins a 3 i 4 hores i més. Van sortint en intermitents riuades
Ara surten per l'esquerra, després per la  dreta i així tota l'estona.
Tothom exclama i ovaciona però quan ja portem una hora allà és un fet més del paisatge que mires i no mires mentre comentes el dia.

Però no deixa de ser increïble
Ens hi estem fins que fosqueja, i encara ens quedava més de mitja hora per tornar al centre on teniem la cabanya.
La tornada és lliure i cada un va desfilant al seu ritme.


24 de maig 

Cova del vent i bany

Al "mitting point" a l'hora concertada, al matí
Abans hem anat a buscar el pic-nic al restaurant de fora del park que és molt més bo que el del park (el vam encarregar la nit abans quan vam anar a sopar)

Recomano portat-ho tot en una bossa seca (bossa estanca) Primera parada a un Kampung, poble rural típic


Deixem les motxilles a la barca i anem cap al poble.

Com a turistes que som ens porten a tots, i sense que ningú es despisti, cap a una  demostració dels seus trets culturals.

Punteria amb sarbatana.
Exposició i venda de productes locals.

Ens carreguen de nou a les barques i seguim la ruta.


Cap a la cova de l'aigua. Una excursió de pujada per unes passarel·les on ens porten a la part superior de la cova.
Tot es aigua que regalima i allà on hi ha llum és ple de molsa. La cova es espectacular i a la part final arribem a un riu subterrani amb molt, molt cabal i d'un soroll eixordador.


Sortim a l'exterior per la part baixa de la cova, on brolla la font del riu subterrani.
Ens aturem a una àera de pic-nic per dinar i qui vulgui banyar-se
Només un quants ens vam banyar, aigua freda i tèrbola pel llot, però que se'ns posa d'allò més be.
La força de la font no ens deixa arribar a la paret d'on surt, hem de nadar vorejant per la vegetació.
Qui aconsegueix posar-s'hi davant és projectat per el corrent tres metres lluny i la gran feinada de tornar-t'hi a apropar...


Ben remullats, pic-nic i cap a casa. Una sortida molt interessant


Recomanacions per a les excursions:
Si hi ha excussió i plou, no passa res, capelina i cap a fora, després ja es decideix  què es fa.
Bossa estanca amb tot el que pugueu necessitar. Des de repel·lent per a mosquits, aigua, crema solar fins a petita farmaciola, capelina per els ruixats i algun snack per la gana.

La segona tarda vam anar al  Water Fall, sobre les 15:00h,  és una de les excursions que pots fer per lliureQuasi arribant va començar a ventar fort ens va anar just per arribar-hi i banyar-nos però tota la tornada, uns 40 minuts, va ser sota la pluja intensa i sota les capelines. Tot i així va estar molt be també.
  

 Estàvem sols, la gent sol anar a fer un banyet al matí, i nosaltres a la tarda abans de la tempesta... Ja se sapSe'm va enganxar una sangonera al genoll, no ho vaig veure fins que vaig ser al bungalow per dutxar-me. 

L'agafem amb un paper per estirar-la suaument i després desinfectem el foradet que queda.

Quan se t'enganxen t'infiltren un anticoagulant i durant mitja hora vaig estar perdent un fil prim de sang.

                               
Night Walk. Quedem a les 19:00 al "meeting point". 
Plou des de fa quatre hores però hem passat una tarda molt agradable al porxo del bungalow. Aquí en teniu les vistes.Per el Night Walk s’ha d’haver sopat abans ja que es torna a les 21:00 i si sopes al parck o al restaurants de fora l'última comanda la fan a les 20:45. 
L’excursió es suspèn per la pluja., però nosaltres sortim igualment i fem la Nigth Walk amb capelina i frontal, no vam veure res :-(

25 de maig

Últim dia, tenim dues hores abans d’anar a l’aeroport de Mulu. Ja no plou i anem fem una passejada lliure cap a Tree top Tower, un mirador de 35 mt d’alçada. Abans de cada sortida lliure que es faci al parck ens hem d’inscriure a un llibre i quan tornem hem de signar per verificar la nostra arribada.

És hora de marxar. Deixem  el parc i amb el taxi del guest-house de l’entrada anem cap a l’aeroport, 5Rm cada un.Maswings per anar cap a Kotakinabalu, quaranta minuts de retard, ja ho havíem previst per els següents vols


Arribada a Kotakinabalu, encara estem a la regió de Sarawack
Segellat passaport estem en transit per anar a Sandakan regió de Sabah
Dinem a l’aeroport, curry chicken rice, honey chiken rice i un aigua 28’80Rm. ( 7€ )
Un altre avió en retard, ara volarem amb Airasia.
Una hora de vol i som a Sandakan. A la sortida de l’aeroport  hi ha les guixetes per comprar els bitllets del taxi..

REGIÓ DE SABAH

Sea View Sandakan Budget & Backpackers, és el nostre hostel per passar la nit. Reservat amb Booking.com, tant sols 78Rm (17€) esmorzar inclòs, per compensar despeses. Aquí vam decidir que en els propers viatges portaríem les nostres pròpies coixineres. El lloc era molt bàsic, però si les parets fossin netes, les juntes de les rajoles pintades els poms de les portes nets i tot una mica més ben distribuït la cosa canviaria una miqueta. 
La propietària, una dona hindú, ens va rebre mentre menjava al estil hindú, asseguda a terra a menjant un masala rice amb les mans i el pa, quin art. Ens va seure a la seva tauleta (ella a terra) i nosaltres al sofà, no ens va desagradar simplement ens va sobtar. Mentre parlàvem ens van servir un te de benvinguda i plàtans fregits molts bons.

Dormir a un backpacker hostel et dona més joc per a comunicar-te amb la gent local. La cuina era oberta al públic,  encarrego dos sucs de mango... boníssims !!  i una infusió de lemongrass, un vegetal asiàtic molt depuratiu, el seu gust entre llimona i maria lluisa. Vaig ajudar a la cuinera a preparar les begudes.
De tres sucs naturals de mango i l’infusió de lemongrass vam pagar 22Rm.

Sandakan, un poble obert al mar, brut i pudent. Els comerços tanquen d’hora i poca cosa hi ha per visitar al vespre. La única errada del nostre viatge, hauria set millor anar directament de l’aeroport a dormir a Sepilok.         

26 de maig
     
Al hostel contractem un taxi particular  per anar a Sepilok (140Rm) i s’està amb nosaltres fins que el següent taxi ens recull a les 13:00, per anar a la nostra propera estada al riu Kinabatanga, al poble se Sukau.

Sepilok, entrada 15Rm cada un. A les 10:00 feed-time. Hi ha molts més orangutans i simis que a ha Semenggoh, però també més gent en temporades altes, no va ser el nostre cas.


També estan en llibertat i et poden aparèixer per les passarel·les quan menys t’ho esperes, per això et fan deixar la motxilla als lockers de l’entrada.També hi ha un centre de recuperació d’ossos, 15Rm cada un. Estan en semi llibertat i només en vam veure un parell.

Un orangutan jove es va colar al recinte del ossos i va saltar a les nostres passarel·les, un moment una mica tens, havien de guardar silenci i no moure’ns per no espantar-lo i que així marxés d’allà.

Sortint de Sepilok, a 1’30 km, hi ha una àrea de Canopy per la selva, 15Rm cada un, ponts metàl·lics penjats per poder veure la selva de les alçades. Un bonic paratge amb un llac, bones fotos i mooolta calor.

Dinem al parck de Sepilok, "be hom sweet & sour" i "be hom amb gingebre verd", com sempre tot molt bo (23Rm)
Després de dinar apareix el taxi de Sukau Greenview. El viatge a Sukau dura dues hores, el transfer està inclòs en el nostre pack al pròxim destí.

26 - 27 - 28 de maig

Sukau Greenview

Un petit i modest complex a la llera del riu Kinabatanga.
Una d'aquestes cabanyes serà la nostra durant les dues nits que passarem al mig de la selva, molt a prop del poble de Sukau.Ventilador i aire condicionat, llit molt còmode que quasi ocupa tota la cabanya. Amb un minúscul bany que comparteix el mateix terra que la dutxa. Tampoc cuiden els detalls, el lloc és justet però el paratge increïble.El restaurant encarat al riu amb un menjar excel-lent i molt abundant. Moooolts moquits i moooolta calor.

Portàvem un planing tancat amb moltes activitats i pensió complerta per els dos dies. El preu de tot complert 1.280 Rm, pagament al comptat. (318€)

Deixem maletes i comencem les activitat contractades per aquests dos dies:
Creuer de 2’30 h en llanxa cap a Abai, la part baixa del riu. Observar tota la fauna que hi ha al llarg del cabal de riu
Admirem una bona estona la posta de sol  xerrant amb els guies


Sopar regional de Sabah al poble de Abai.

Cuinat i servit per una mestressa de casa a casa seva.

I menjat en un porxo davant del riu fins que és fosc.Tornen de negre nit per veure les cuques de llum i fauna nocturna que habita al voltant del riu. Tot son ulls en la foscor...
Espectacular les cuques de llum. A la barca, aturats davant d'un arbre, tanquen els focus i apareixen milers de llumetes que s'apaguen i encenen, com un arbre de Nadal. És tant increïble... (impossible de fotografiar en aquell moment)


La tornada, il·luminada amb la llum de la lluna, plena d'emoció, sortejant troncs, branques i ....   cocodrils.
Segur que una tempesta havia caigut riu amunt aquella tarda.
La foto és del menjador del nostre lodge, amb unes de les barques de les activitats.

27 de maig

Despertar a les 5:30h.
Hem tornat a dormir a la selva, a la sorollosa i activa selva nocturna
Cafè i te matiner i embarquem per veure la boira del riu  


I la sortida del solNavegar riu amunt per veure la flora i fauna, els monos probosquis i orangutans en estat salvatge, elefants pigmeus i aus. 

 Naveguem per el llac Osbow.Tornar per esmorzar, i sortida per fer el treking per la jungla. 
Vam veure orangutans salvatges en llibertat.
Eren dalt dels arbres, al seu niu,  però barrejats en la jungla, molt difícil de fotografiar ja que es confonien amb els troncs i branques.
I les vegades que era fàcil de veure no vam ni pensar en la càmera.

Buscàvem els elefants pigmeus i només en vam veure el rastre i els llocs on havien estat dormint la nit passada.Temps lliure fins l’hora del dinar.

Sortida cap a les Coves Gomantong per visitar-les per dins i esperar l’èxode dels ratpenats.
L'experiècia és inoblidable així com l'olor. Ja t'hi acostes i sents aquella fortor de guano que desprèn  el munt d'excrements que s'hi han anat dipositant al llarg dels segles... això si que era una muntanya de merd_
Ens proveeixen d'un casc d'espeleologia al que incorporem el nostre frontal, imprescindible al llarg de tot aquest increïble i sorprenent  viatge. Tampoc seria desaconsellable una capelina, i no precisament per l'aigua.

No s'ha de ser escrupolós per entrar a aquesta cova, és un mica més salvatge (natural) que al parc de Gunung Mulu.  A part de l'olor del guano bastant penetrant, de tant en tant et van caient les cagaradetes dels ratpenats i orenetes al casc, a l'ombro o a la motxilla.
Se senten els crits i xerrics de la fauna sospesos als nostres caps durant tota la visita. La cova és d'una dimensió espectacular, tant gran com una catedral, hi han unes entrades de llum que amb temps permetrien fer molt bones fotografies, però anem amb pressa, la fugida dels ratpenats de la cova és propera i no vull ni imaginar el caos de "tot" que es pot generar dins la cova.


Aquí un detall de la barana que t'acompanya en tot el recorregut de la cova...
Tant a la barana com al terra, com per les parets trobem aquests escarabats i de més grossos.

Vas caminant i sentit els "xec" "xec"... sobretot no sortir del camí ja que ens enfonsarien en un tou de metres de guanoAl mig de la gruta hi ha un parell de vigilants i un rifle camuflat, que guarden dia i nit el tresor que amaga la cova. Al sostre, a uns 60 metres d'alçada els nius d'orenetes més preuats del mon. Una sopa de niu d'oreneta de tradició mil·lenari en el mon asiàtic fa cotitzar aquests nius a 2.000$ el gram. 
La recol·lecció es fa baixant amb cordes vegetals per el sostre de la cova, des d'unes obertures a la roca. Feina molt arriscada i que només es pot fer en la temporada de niuada  dels ocells. Els prenen el niu abans que posin els ous fins a dues vegades i la tercera ja els el deixen per que puguin pondre i incubar els ous.

Fora, prop del parking hi ha una esplanada des d'on podem veure perfectament la fugida dels ratpenats de la cova, ens hi estem una estoneta fins que la pluja ens fa fora.

Tornem a Sukau Green Wiev B&B  per sopar i seguidament sortida nocturna amb la llanxa. 
El que més vam veure van ser ocells amagats en la foscor. Silenci per escoltar els sorolls en la nit, focus apagats i amb bones explicacions dels nostres guies de Sukau,.
El riu Kinabatanga és un riu ple de vida, marró del llot que arrossega i mitjà de transport dels seus riberencs.

Una molt bona elecció passar un parell de dies amb aquesta gent al Sukau Green Wiev del riu Kinabatanga 

Demà matí ja marxem cap al mar de la Xina, prop de Semporna a la illa de Mabul.


28 de Maig

Sortida amb taxi col·lectiu amb els hostes del Sukau Greenview.
Prèviament els B&B ens havien reservat els bus que va a Semporna, ja que si no hi ha reserva no para. 
A les 9:30 passa el bus per la Milla 44, no anem gaire be d’horaris ja que la carretera no és molt bona, però arribant a la parada el bus ens estava esperant. (50Rm cada un)
Quatre hores i mitja de viatge.Autocar amb aire condicionat, lavabo i butaques molt còmodes. 

Semporna.

A l’arribada de l’autobús tot un munt d’ofertes de transport t’assetgen. La parada es troba al costat del mercat i l'activitat és frenètica. Un contrast increïble venint del tranquil Kinabatanga.
Amb un altre noi que venia al bus i també va al mateix lloc, decidim compartir taxi, 10Rm per 4 minuts amb cotxe, però era la millor opció ja que no sabíem on  anàvem, feia una calda de mil dimonis i érem al mig d’un mercat pudent de peix, mangos, espècies i escombraries. Molta brutícia arreu.

Arribem al nostre destí, el centre de  Scuba Junkie a Semporna.
Fem el check-in amb les nostres dades de la llicència de submarinistes i esperem encara mitja hora a que vingui la barca per anar a l’illa.
Tot i que ho tenim tot inclòs aprofitem per canviar una mica més de cash, però al ser un poble petit i lluny de tot, el canvi no ens es gaire favorable.
Davant del Scuba Junkie (un edifici blau) hi ha un bar i fem un mango shake (6Rm el suc).

A les 2:30 surt la llanxa cap a l’illa, el viatge dura una hora i els paisatges son espectaculars. Però les fortes olors perduren una estona i el mar es veu brut i enterbolit durant força estona.


 Vaig estar dubtant entre anar a la illa o quedar-nos a Semporna, l’oferta hotelera és més econòmica però per l’immersió a Mabul hauríem de fer cada dia una hora de llanxa ràpida. Sort de triar l'illa !!! 

Voregem tot el poble fins a mar obert.


Molta activitat pesquera i vivendes construïdes a l'aigua       Una petita illa habitada en mig del Mar de la Xina.

Scuba Junkie Mabul Island.
Ens hi quedem tres nits, 1.649 Rm, uns 390€, lo més car de tot el viatge. Es pot pagar amb Visa al local de Semporna
-Recollida de Semporna i trasllat a l’illa
-Tres dies en pensió complerta (arribada a sopar i sortida després d’esmorzar)
-Una classe de “refreshing” per posar els conceptes al dia, més dos immersións al matí i un altre a la tarda de dos dies
-Tornada a SempornaL’arribada a l’illa és espectacular. Desembarquem i passarel·la fins la platja
Resulta que la part de la dreta és el nostre ressort i la part de l'esquerra és la petita colònia que habita a la illa


El contrast és impactant.
Ens reben amb un suc fresquet i ens fan l’explicació de les seves activitats, tant en el poble de l’illa com el medi que ocupen.La nostra habitació és impressionant, vaig insistir que volia la de primera línia de mar.
Deixem les coses i a visitar l’illa. Es triga uns 40 minuts a donar-li la volta i uns 10 minuts a travessar-la.L’illa Mabul està colonitzada per una comunitat malaia instal·lats allà il·legalment on "sobreviuen" amb el que el corrent els porta i el que hi deixen els visitants.


Les condicions son tercermundistes, hi ha molta porqueria, nens despullats, descalços, brossa... el contrast és tant exagerat d'una banda de la passarel·la amb l'altre.


Tenen un programa per incentivar als habitants a preservar la tortuga marina. Per cada ou que salven els donen 10Rm, tenint en compte que cada niu de tortuga te uns 100 ous l’incentiu és considerable.


Els disposen en uns nius fets en un recinte tancant per la seva incubació. Els cartells marquen el tipus de tortuga i el dia que van ser enterrats els ous. Aquest cobert provoca molta expectació...


Els menjars es serveixen en buffet. El sopar comença a les 18:30 fins les 20:00. Taules llargues col·lectives disposades a banda i banda del menjar. Damunt del restaurant i sala de wiffi hi ha un bar on passen audiovisuals als vespres.


A la illa hi han altres ressorts, el nostre és el més assequible. Vam anar a fer el tafaner...

N'hi han de alta gama. Sipadam Mabul Resort
I de molt alta gama  Sipadm Water Village Ressort
Aquestes watter house, son espectaculars, luxoses, tot un mon de ponts i passar-les.
Però no tot és tan bonic, resulta que per que aquest ressort funcioni ha de menester un generador elèctic gegant, que fa un soroll espantós i que està amagat a la illa en mig del poble i els seus habitants, qui han de suportar el soroll dia i nit.


Primera posta de sol a Mabul Island des de la platja del nostre ressort.


29 de maig

Esmorzar a les 7:30 per fer el nostre refreshing de busseig. 
Al menjador hi ha un gran planning amb tots els grups i horaris.A les 9:00 som al Getty A, on hi ha tot l’equipament i les barques. Escollim el nostre material i a dos quarts ens comencen l'instrucció allà mateix, en una passarel·la sota l’aigua.Un cop explicada la teoria i posada en pràctica breument, pugem a la barca i cap a un emplaçament coralí anomenat L’Il Garden. Som dues parelles i dos instructors.
L’immersió dura 42 minuts, pulmó del meu home, jo no vaig consumir ni la meitat d'oxigen. La temperatura de l’aigua és de 32 graus, i la profunditat a la que baixem és de 18 metres, és espectacular tot el que veiem.

Tornem a les 13:30 per dinar, tots coincidim a la mateixa hora menys els qui han sortit per tot el dia. Seguidament fem el book note de l’ immersió i a les 15:00 ja tornem a l’embarcador per fer la segona, molt a prop del nostre ressort, on hi ha una pendent coral·lina molt poblada.L’immersió també és de 42 minuts i a la mateixa profunditat.
Tornem al ressort i tenim una hora i mitja per fer la nostra. Passegem per la illaCoco d'aigua per refrescar-nos i afavorir el comerç local
Aquesta família viu a la barca, la dona està cuinant mentre els nens juguen a la platja. 
Al fons el luxós complex

Reservem una immersió extra per demà, serà al riff coralí amb el mateix protocol de tornar per dinar però son dues immersions al matí  i una tercera sortida a les 15:00. Tenim la sensació d'estar en una escola de col-lones d'estiu, i això ens provoca varis moments d'enriolament descontrolat. 


Al cap vespres l'olor de cremat d'escombraries envaeix l'illa. Te la  seva part positiva ja que espanta als mosquits

Una passejada a la platja a l'hora baixa


Segona posta de sol a Mabul Island30 de maig

Dues immersions al matí  i una a la tarda (les extres)
A les cinc tarda lliure per seguir explorant la illa i comprar alguns records, val la pena comprar-los aquí, a l’aeroport vam veure coses iguals amb el preu triplicat.Darrera nit a Mabul Island


31 de Maig

Aprofitant la llum del matí...


...per fer les últimes captures


Sortida amb la llanxa sobre les 10:20 cap a Semporna.

Concertem taxi cap a l’aeroport de Tawau, a unes dues hores de camí, no sense abans tornar a fer un suc de mango a Semporna (6Rm).
El cost del taxi son 45Rm cada un, paguem 90Rm només d’entrar al taxi.

Kuala Lumpur 

Vol de Aira Asia a les 15:30 cap a Kuala Lumpur, facturem equipatge i dinem a una cantina de l’aeroport, una sopa molt bona,calenta i picant, Mehom bouls fish and chicken, (17Rm dos sopes)


Indicacions
Kuala Lumpur Airport, busquem estació de tren cap a Sentral
De Sentral agafarem taxi. A la dreta de la porta de sortida  l’aeroport, abans de sortir, hi ha unes guixetes per reservar taxi, pagues 1Rm per persona per aquest servei i desprès el taxi posa metter i et porta a destí.


Del Aeroport al centre, prop de China Town vam pagar 18Rm. Es podia fer amb el metro, molt ràpid i econòmic però ho vam veure més tard.

La línea de metro està molt ben comunicada i les màquines expenedores de bitllets son molt fàcils i intuïtives, segons el trajecte pot costar entre 1Rm i 4Rm el més llarg que vam fer.


Només arribar, deixem maletes al hotel i lloguem un taxi per anar a les Torres Petrones, per veure el seu esplendor en la nit. Però ens proposa un altre perspectiva primer, abans d'arribar-hi, del tot encertat !!!Ple de gent fent selfies i jo no seré menysLa veritat és que son espectaculars. No t'ho imagines fins que hi ets. Aquesta llum platejada que desprèn al vespre la fa única
Hotel a Kuala Lumpur. Citin Seacare Pudu Hotel. Dos nits amb esmorzar 47€. Concertat per Booking.
Hotel molt cèntric, habitacions petites però amb lo indispensable, llit còmode, nevera, bany, tv, wifi i aircon.

Visites a Kuala Lumpur
China Town. Seguint el recorregut que sugereix la guia Lonely Planet
Un cúmul de botigues de còpies i falsificacions al llard del carrer. Aparells electrònics i menjarsEl carrer més emblemàtic Jalan Petaling.

Little India. Seguint també el recorregut de la guia Lonely Planet.
La primera visita va ser de matí i l’activitat no te res a veure amb el que ens vam trobar cap a mitja tarda i vespre

Parades i paradetes de roba i peces roba, vestits, saris i joies

Sopar al carrer


La guia Lonely Planet te un recorregut bastant interessant, pots anar al inici amb taxi privat o t'hi aproximes amb metro, ens hi vam arribar amb metro però vam tornar a les Torres amb taxi, ens feia gràcia veure-les de dia també.
Iniciem el recorregut al The Independent Monument, molt visitat per la gent localA peu ens adrecem cap al jardí botànic de Kuala Lumpur, Perdana. Molta calor però espais amb ombra i molta flor.

Curiositat en el metro:

Un altre dia vam anat a les Batu Caves. És de molt fàcil accés amb el metro, molt ben senyalitzat i a una mitja hora del centre ciutat. Parada de metro "Batu Caves"

Les dimensions son espectaculars. Es tracte d'un temple Hindú, el més popular fora de la IndiaLes escales plenes de macacos vigilant a veure que pesquen, millor no menjar res ja que no crec que ho pugueu acabar.


Un cop a dalt, l'ambient és fresc, la cova drena aigua arreu en petites gotes. 


Com a tot lloc de culte hi ha un silenci respectuós i un olor agradable a encens. De tant en tant se sent el crit d'algun mico que es baralla.

A fora hi ha un petit temple, una mica elevat, com una pagoda, de blanques parets i terra polit de marbre. Vaig tenir la immensa sort de presenciar un casament hindú. 


Els homes de blanc impol·lut i les dones dels més vius colors. Ho vaig trobar tant espectacular.


Els seus cabells adornats amb petits gotims de gessamí, tot feia olor a gessamí. Sortint del temple agafem el metro i anem a dues parades després de la de les Torres Petronas, no te res a veure, és un barri molt humil, amb petites casetes de llauna i fusta. Passejant per allà vam trobar un restaurant ple de gent local


Tot estava boníssim.
Tornem a les Petrones per fer les últimes ullades, al vespre marxa l'avió. Vam passar la tarda voltant per les galeries que hi han, totes les marques de roba i complements que coneixem, cadenes de restaurants i menjar de tot tipus. A última hora vam sopar i cap a l'aeroport.De Kuala Lumpur al aeroport
El dia que agafem l'avió de tornada, per aprofitar mes les hores, vam fer el chek out del hotel al matí i vam portar les maletes a l'estació, exactament a l'encreuament del metro amb el tren que et porta a l'aeroport. Allà hi han lockers per deixar-hi equipatge. Així vam poder voltar tot el dia i de tronada cap a l'aeroport ja teniems les maletes a mig camí.


Tot els llocs visitats durant aquest viatge a Borneo m’han impressionat, positivament per la seva bellesa i negativament per la seva brutícia i mala olor però aquest record queda totalment eclipsat per lo positiu.

Kuching - 3 nits a Basaga Holiday Residence  32€ per nit amb habitació a peu de piscina i jardí
Gunung Mulu Park - 2 nits a Gunung Mulu HQ  57€ per nit, tot un luxe de cabanya en mig de la selva
Sandakan 1 nit Sea View Backpakers Hotel 17€
Kinabatanga River - 2 nits Sukau Greenview amb trasllats d'anada des de Sepilok  i tornada a la parada del bus cap a Semporna, excursions, activitats i pensió complerta 300€
Mabul Island - 3 nits Scuba-Junkie Mabul amb trasllats a l'illa, 6 divings i pensió complerta 390€
Tawau/Kuala Lumpur - 2 nits Citin Seacare Pudu Hotel  2 nits 47€
Els dinars i sopars que no entraven en les pensions concertades solien rondar entre els 2€ per persona.

Gastronomia
Laksa Soup, la vam prendre per esmorzar. Picant i calenta, amb noodels d'arròs. Típic plat malai

M'he servit de les següents pàgines per trobar els hotels però en la majoria de les vegades he fet reserves directes amb els establiments.
Hostel Bookers,  Agoda (molt utilitzada al sud est asiàtic) i Booking

A Sandakan havíem de passar una sola nit i vam estar dubtant entre reservar a Harbourside Backpackers 18€ la nit i Sea View Backpakers Hotel 17€ la nit, bany a l'habitació (bathroom ensuite)

Itinerari des de Barcelona:
Viatge a Malaysia via Istambul amb Turkish Airlines.
Transfer a Istambul de 8 hores, paguem visat de 25€ per entrat a la capital turca.
Ja era la tercera vegada que hi anàvem i sempre agrada retrobar el frenètic moviment del turc, menjant, comprant i vivint per els carrers.
Embarquem a les 00:40 per volar cap a Kuala Lumpur. Tot i la hora ens donen sopar, exquisit com sempre que volem amb Turkish.
Només arribar a  Kuala Lumpur volem directes cap a Kuching amb Air Asia per 45€ cada un.

Aeroport de Kuala Lumpur (KUL) te dues terminals entre elles connectades per el bus Nadi Klia cada 20 minuts
 - KLIA amb vols internacionals
 - KLIA 2 per vols domèstics i low cost
Sortint d'arribades internacionals,al hall, a l'esquerra hi ha un ascensor que et porta al tren que va a KLIA2, i a Sentral (centre ciutat) level 1. Canviem moneda ja que es de pagament.
S'obra la porta de l'ascensor hi davant hi ha la guixeta per comprar el bitllet (2Rm per persona)
Direcció "Departures". A l'entrada del hall de Air Asia hi ha una màquina expenedora de bitllets "boarding tikets", necessitem el codi del nostre vol que és al paper del bitllet rebut per internet.
Un cop tret el "boarding ticket" al costat hi han les guixetes de facturació i darrera  "J&K", l'àrea dels vols domèstics.

Enllaç d'un blogger que em va servir molt be per anar i venir  de Kuala Lumpur a l'aeroport i al revés, per si l'enllaç no funciona es diuen Sinmapa.net.

Aerolineas utilitzadesAir Asia, Maswings (linea de low cost malaya)
Maswings és la línia aérea més barata de Malaysia. Per promig cada vol domèstic per l'Illa de Borneo ens sortia uns 16€, vols entre una i dues hores de trajecte.
Cada mes canvien la disponibilitat del vol, un cop esgotades les places de tots els horaris, el dilluns posen els nous vols amb el preu més baix i a mesura que els van venen van augmentant el preu. Quan més aviat compres els vols més barats el trobes. Vam comprar vols amb una antelació d'entre un mes i mig i dos mesos.
Als aeroports s'hi pot dinar tranquil·lament Kuching, Kotakinabalu, Sandakan, Tawau.


Adeu Borneo, adeu Malaysia, adeu gent alegre i riallera, gràcies per un somni fet realitat


The 3 C's of life:
CHOICE . CHACES . CHANGES.

Your must make a 
Choice to take a Chance 
or your life will never change.

1 comentari:

  1. Quin gran país Malàisia! i la gastronomia mmmm una de les millors del sud-est asiàtic i a preus espectaculars, pels voltants d'un dòlar!
    La veritat que em va sorprendre. Tinc moltes ganes de tornar-hi per visitar tot el nord-est i la costa, que ens va faltar
    Fuet i Mate

    ResponElimina