Dos dies a Budapest





Kit-Kat de dos dies a Budapest. Guia en ma i itinerari organitzat per no perdre pistonada...








En arribar a l'aeroport canviem poca moneda, ja que el canvi es millor a la ciutat.
Volantaxi , un servei que per 4.700 fl et fa el trasllat des de l'aeroport fins a l'hotel on has reservat estada. Un cop arribes els truques al telèfon indicat per correu i et venen a buscar....la pega es que ens va sortir un contestador donant un altre numero i no vam entendre res....la sort va ser que un taxista , al ensenyar-li el bono de reserva que teníem es va oferir per el mateix preu, 16€ mes o menys,  i un altre avantatge, ara els taxis tenen un preu fix per kilòmetre i surt per el triple.

City Hotel Pilvax, reservat per Booking. Molt correcte i molt ben situat. Habitacions espaioses i
netes.

 Primer dia. Avui toca la banda de Pest.

Sobre les 13:00 h ja érem al carrer, amb gana i decidim anar al Mercat Central, prop del pont Szabadsag.


Al primer pis hi ha un mercat espectacular de verdures, fruites, xarcuteries i pastisseria.


Al segon pis hi han souvenirs i petites paradetes de menjars, tot amb molt bona pinta, i freqüentat tant per turistes com per gent local.





Braó de porc rostit amb guarnició de patates cuites, col llombarda i ceba cuita. Bonissim !!!










Cuixa d’ànec amb les mateixes guarnicions
 i salses a triar, entre mostassa, paprika i salsa de raves picants. 6.100 fl.

                                                   























Sortim direcció a
l'Església de la Universitat. Egyetemi Templom.








Karoly Kert, un jardí preciós en mig de la ciutat, molt a prop de l'església.


Agafem el metro cap a Varosliget. Cada trajecte val 350 fl.
Onze de novembre, sobre les 16h ja es comença a fer fosc, però el castell de Vajdahunyad no perd el seu encant



I el monument a l'escriptor anònim encara guanya més sinistralitat en la penombra.



Banys Szechenyi. A partir de les 17 h el preu baixa una mica. Per ser parella ens aconsellen una cabina per els dos (4300 fl) i una guixeta (3800) que no vam fer servir ni trobar. Poder amb la cabina ja passàvem... Amb el banyador posat ho vam deixar tot a la cabina i cap a les piscines interiors, totes elles amb diferents temperatures, banys trucs, saunes i gent. Et poden llogar la tovallola per 4700 fl però l'has de tornar a les 18'30 i nosaltres teníem fins les 19h. Amb això et proposen que et quedis fins les 22h pagant una mica més, però no, decidim que no cal tovallola ni allargar l'estada. Lo seu hauria set agafar la de l'hotel i fora problemes.
La part interior està molt i molt be, molt net i mot cuidat, però la part de fora es espectacular i encara molt mes al vespre amb els llums de colors i el seu ambient. Amb dues hores en vam tenir prou.

Sortint passem per la Plaça dels Herois


Prenem el metro cap a la Pastisseria Gerbeaud. ( parada de metro Vorosmarty Ter, última de la M1)
Preciós, molt detallista i ben decorat conservant l'estil d'època de Europa de l'est.


Dos tes molt ben presentats i tres galetes anomenades "macaroni" amb la R suau, l'únic pastisset sense  gluten. Bastant car, però de visita obligada, era la pastisseria preferida de l'Emperadriu Sisi.

Sopar al restaurant Hummus Bar..., no se...ens vam posar al pis de dalt,  la música estava molt alta, i vam sortir amb olor a fritanga. Es el que fa cantonada amb el carrer Kazinczy.

En el mateix carrer Kazinczy es on hi han tres Bars de Ruïna.
Els Bars de Ruina son locals vells, edificis que només els queden un parell d'anys de vida que han estat llogats per algun col·lectiu d'amics, per un preu molt assequible, per fer bars i locals de lleure. La seva decoració és estrafolària, surrealista, el mobiliari son trets tots dels contenidors, reciclats i reutilitzats de les maneres més inimaginables, tot és visual i sorprenentment agradable.




Entrem al Szimpla Kertmozi Bar ( numero 14) i ens quedem bocabadats, es fantàstic el que es pot fer amb el reciclatge de tot, tot i tot. Ambient molt animat, bona música amb el volum perfecte, bona olor a xixa, i una decoració que et manté tota l'estona badant.


Altres Bars de ruïna.
Ellátó, Kazinczy utca 48 
Mika Tivadar Kert, Kazinczy utca 47










S'acabà el dia i cap a l'hotel. Demà hem de matinar.

Segon dia. Avui toca la banda de Buda.

Esmorzem al Carrer Vaci (Vaci Utica) el carrer més important i comercial de Budapest, ja que a l'hotel no havia una opció per dieta sense gluten.
Cafè Ana, dos entrepans sense gluten, fets al moment, un de tonyina i un altre de salmó amb amanida, ou dur i mostassa, un te i un suc de fruites...7.000 fl, l'àpat mes car de tots.

Enfilem la vorera del Danubi per trobar les escultures que el vetllen. La Princeseta.


L'escultura més corprenedora de totes, Les Sabates del Danubi. Pell de gallina...


 Davant del Parlament, hi han aquestes sabates velles i usades, de ferro. Pertanyen de tots aquells jueus que durant la II Guerra Mundial, van ser assassinats. Lligats en parelles , els seus botxins tiraven un tret al cap a un d'ells per després llençar-los a Danubi. Es un lloc trist, de silenci i de ràbia, de record vergonyós, de dol.

Seguim cap el Parlament però està en obres, l'entrada no és permesa.



Creuem el Pont de les Cadenes per anar a la part de Buda.



El pont és impressionant, magnífic. En arribar al final hi ha una rotonda que acaba en túnel, a l'esquerra el funicular i a la dreta del túnel unes escales de pedra que passant per un bosc et portà fins dalt.

Decidim pujar a peu, el trajecte és agradable i gens costós.



Un cop a dalt, hi ha la caserna militar i coincidim amb el canvi de guàrdia, les 12:00h.
Seguim cap El Bastió del Pescadors.



Molt bones panoràmiques de la part de Pest.



El Parlament al fons



Decidim anar a veure el Búnquer Hospital  ( Hospital in the Rock) la llàstima és que la única manera de visitar-lo és en visita guiada i el grup ja ha entrat fa deu minuts.



Decidim no entrar i seguir el mateix carrer per anar a parar a la part baixa de Buda.
Vint minuts a peu ens porta a un ambient totalment diferent del que mostra la part maca i arreglada de Buda. Una ciutat menys endreçada, més bruta, amb molt moviment, captaires i venedors ambulants, soroll, fum... No ens decep, fins i tot ens agrada aquesta dualitat.


 Són impactes vèlics això de la paret ???

Tornem cap al Castell i busquem el  Laberint de Buda. Una visita molt interessant i divertida, sobretot la part del Compte Dràcula. Val la pena.

Passegem per els patis dels museus esperant que comenci a fosquejar. Sobre les 4'30h ja podem preparar càmera i trigar un bon lloc panoràmic per fotografiar el Pont de les Cadenes il·luminat.







Es tant fotogènic que no deixaries de fotografiar-lo.
























Ja de nit comencem la baixada per els camins que van vorejant la muralla.


Tornem a creuant el renombrat Pont, i aquí tenim el Castell de Buda.
Busquem el metro que ens portarà cap al "cafè més bonic del mon" el New York Cafè, situat a l'interior de l'Hotel Bosforo Luxury.


La seva decoració és barroca, de sostres alts decorats i pintats, amb predomini dels daurats, miralls i cortines arreu. Una carta de pastisseria molt selecta i cara.


Dos pastissos sense gluten i una xocolata calenta ( a la Plaça del Pi molt més bona)  10.000 fl, caríssim però també era de visita obligada.

Tornem a agafar metro per tornar a Derek Ter, i carrerejar una mica fins les 20:00 per anar a sopar algo a unes parades de menjar al carrer, amb música en viu.
Son a prop de la Gran Sinagoga, al mateix carrer, quasi be davant per davant. Ahir dilluns només n'hi havia una paradeta de menjar però avui dimarts set o vuit. Taules col·lectives i bona música en directe. Dos brotxetes de carn adobada, patates al caliu, xucrut i dues copes de Cabernet Savignon 1.300 fl.

Aquest és el nostre últim àpat a Budapest, demà al matí l'avio surt a les 6'40 i cal dormir una mica.

Se que ens deixem moltes coses, com visitar la Gran Sinagoga, el seu Arbre de la Vida, el Balneari Gellert i el Rudas, El Parlament, i algun museu,  la Illa Margarita i una passejada per el Danubi amb barca,el Bunque Hospital, l'Esglèsia Rupestre, la Ciutadella.....però dos dies no donen per més i hem quedat rebentats.

En un altre ocasió ???







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada