Península del Yucatan per lliure














Diumenge 14 juny 2009

Barcelona - Àmsterdam - Cancun
Mig dia de visita i nit a Àmsterdam a l'hotel Shirpol A4. Dormir i esmorzar els quatre 165€

Arribem a l'aeroport de Cancun i ja som víctimes de la primera pua.
LLoguer de cotxe (212 € al dia), prèvia reserva, amb Autosel Rent a Carl. Tenen bones crítiques als foros de viatges.
Un mal entès d'horari fa que no hi siguin a l'aeroport i una altre agència "PAYLESS" es fa passar per ells. Ens porten a la seva agencia. L'import no coincidia, havia una diferencia de 200€. Desconfiats els exigim que ens ensenyin els correus que havíem mantingut per la reserva i resulta que el "computador" estava espatllat. Però jo tenia el telèfon de l'agencia i un cop descobert l'enrenou ens venen a portar el cotxe allà on som... Dues hores perdudes però tot arreglat.
Ara falten 135 km fins al Barceló Maya Beach. Tota una nova experiència això d'un ressort dels "todo incluido". Només hi passarem dues nits.
Cocktail de benvinguda i a sopar....bufett espectacular però cada dia el mateix.

                                 

                                  

Dilluns 15 juny

Platja Akumal, Bahia Yalkú i Cenote de Dos Ojos
Esmorzar 8 del matí, cotxe i cap a la Platja d'Akumal. Feia mala mar i decidim anar a Bahia Yalkú (era el nostre pla B).

A 15 minuts d'Akumal, parking vigilat, dutxes, 440 pesos sense límit d'estada. Tub i ulleres (nostres) i a gaudir d'un aigua calentona i plena de vida.



D'aquí al Cenote de Dos Ojos. Molt a prop de l'Hotel. Entrada 300 pesos per persona, negociem i per el mateix preu tenim els tratges de neoprè.


Deixem les nostres coses en una palapa tancada amb candau. Mentre fem el recorregut et van fent fotos de tot el recorregut i per 350 pesos ens venen el CD.


Brutal !!! son coves inundades d'aigua fresca i transparent, plenes d'estalactites i estalagmites. Indispensable càmera de fotos aquàtica.

Dimarts 16 de juny

Tulum, Cenote Nohoch i bany amb tortugues

Esmorzar a les 7h i a les 8'30h ja èrem a la porta de les runes de Tulum, sinó tot s'omple e turistes després.
Pàrking 40 pesos. Trenet fins a les ruines 20 pesos per persona. De baixada amb el tren penses que poder no calia agafar-lo però de tornada, amb la calor creus que és la idea més encertada. Entrada a les runes 51 pesos per persona.


Millor agafar tovallola per fer un agraït banyet a la platja.... A les 12 del mig dia ja s'ha d'haver sortit de la visita, per anar a contra corrent.

Les runes estan en un emplaçament idil.lic, fotos de postal.



Un cop ja en el parking trobem tot un ventall d'ofertes d'excursions per a fer. En deixem festejar i negociem amb a un altre cenote a fer snorkel, son tant fresquets.... Cenote Nohoch. Després de negociar bastant tanquem el preu en 300 pesos per persona, inclou neoprè, llanterna per cada un i després una excursió a una platja per banyar-nos amb les tortugues. Si no trobàvem tortugues ens tornava els diners de tota l'excursió.


                                

Sobre les tres del migdia ja érem a dinar a l'hotel

Dimecres 17 de juny

Cobá i espectacle nocturn a Chiche Itzá

Hem acabat l'estada als hotels convencionals. A les 8h del matí carreguem el cotxe i comencem el nostre circuit.
Parking de Cobá 40 pesos i l'entrada a les ruines 51 pesos per persona. Lloguem dos taxi-bici per el recorregut, 95 pesos per cada una. És l'opció mes encertada ja que la humitat de la selva és asfixiant i el recorregut és llarg. Et van fent el passeig i van parant a cada runa per que puguis baixar i fotografiar.

                           

En arribar a la piràmide t'esperen mentre puges i baixes el temps que calgui.




Un cop a dalt ens va caure una tromba d'aigua,.... ens vam refugiar a una petita taulada i vam esperar per baixar a que passes la pluja, però vam quedar xops de cap a peus.


Sortint del pàrking pots escollir alguns cenotes per anar a visitar. Ens vam decidir per Cenote Choo-Ha i Tamka-Ha, increibles (70 pesos per persona els dos cenotes). Son coves plenes d'estalactites on baixes per unes escales i et pots delectar amb un fresquet bany d'aigües cristallines, estàvem sols !!! Primer et banyes al cenote petit després  mullat, agafes el cotxe i vas al següent, molt més gran i amb una escala altíssima d'on et pots tirar d'un trampolí... si t'atreveixes !!



Ja a l'hora de dinar tornem a Cobà i allà hi ha una "palapa" molt gran on vam menjar estupendament. VAm menjar tots quatre per 500 pesos, pollastre al pibil, cochino a la pibil, sapa de lima, gaspachito, puré de frijoles, i tortitas!!!.



Aquesta palapa-restaurant està just davant del llac on hi ha el famós cocodril



Seguint el programa, cap a les quatre, agafem el cotxe i cap a Chichen Itzar. Per la "carretera libre" en va parar l'exercit, ens van fer baixar del cotxe i ens el van registrar de cap a peus. Van ser un moments tensos on la nostra imaginació va repassar unes quantes pel·lícules... quinze minuts d'autèntica paranoia mental.
Com a cosa curiosa, on l'exercit te "l'alto" hi ha també una gran pancarta  on informa'n que son l'exercit mexicà i que si hi ha algun problema truquem al número que hi ha escrit.


En aquella època els arbres estaven amb tot el seu esplendor.

Cap a les 6'30 arribem a l'Hotel Dolores Alba, una mica abans de Chichen Itzar, i just davant de l'entrada del Cenote Ik-Il. Uns banyets a la piscina, sopem sobre les 8 del vespre ja eram a l'espectacle nocturn de Chichen.
                              
Aquest hotelet son petits bungalows construïts al voltant de la piscina i al mig de la selva, amb bany i aire condicionat. Lo just per passar la nit.
sopar + esmorzar + dos bungalows un cost de 1.150 pesos
Parking de Chichen 20 pesos i l'entrada a l'espectacle 240 pesos els quatre.



L'espectacle em va decebre una mica, asseguts al terra davant la piràmide, et van narrant per l'audiofonia tota l'historia dels maies, els seus orígens, Tutulkan, el sacrificis... van il·luminant la piràmide i altres edificis amb focus de colors, però falta emoció. Tota l'estona vaig estar esperant que d'algun lloc sortis Kukulcan o la "serpiente emplumada", però res... s'acaba de la mateixa manera que comença i ja està. S'ha de veure per valorar-ho, poder no fa falta anar-hi...o poder si...

Dijous  18 de juny
Chichen-Itza, Ik Kil i Cenote X-Canche

A les 8 del matí a la porta de Chichen Itza, els primers. Mes tard comencen a venir els autocars i és agobiant.
Parking 20 pesos i entrada 51 peso per persona.
Contractem guia. Si arribes d'hora et fan bon preu. La visita està a 500 pesos i ens la fan per 400. Vam contractar-lo per dues hores, però el pobre guia s'esforçava tant i ho feia amb tanta bona intenció que hi vam estar quasi 4 hores.... interessantíssim però feia una calor insuportable i al final li vam dir que s'afanyés una mica que ens estàvem coent.


Hi han molts llocs amb parades, aconsello per les compres aquí, és el lloc més barat del tot el Yucatan, evidentment s'ha de regatejar i amb el canvi també es pot negociar alguna figureta.

Sortint del parking abans d'agafar la carretera hi ha un petit restaurant i parem a prendre algo, els tacos de pollo i els de cochinito estaven bonissims.

                              
Acabem i directament cap al Cenote Ik-il, a 3km de Chichen direcció Cancún. ESPECTACULARRRR!!!
l'entrada 70 pesos per persona, parking inclòs

Vam disfrutar fent totes les acrobàcies possibles...

Ens va agradar tant que vam haver de modificar els plans del dia i sacrificar el Cenote Zacci, on volíem menjar en el buffet, vam parar a una casa de menjars a la carretera, molt bon menjar i preu, 200 pesos.


Carretera i manta cap a Ek-Balam, unes runes que son obertes al públic des de fa només 4 anys. Molt i molt recomanables, estàvem completament sols. Allà hi el Cenote X-Canche. A les cinc de la tarda tancan i vam fer tard, però la gent és tant amable que fins i tot un taxista que havia per allà va demanar que ens obrissin.
Et lloguen unes bicicletes per arribar al Cenote  i travessem el Cenote amb tirolina mentre ens fan fotos, descens al cenote amb rapel, salt des d'una corda al mig del cenote, kayaks i mosquits i mes mosquits. Sensacional !!!

L'activitat costa 150 pesos per persona. Demanaven més però jo  portava escrit els preus que corrien per un foro i m'ho van respectar, la sort de portar la feina feta.

Lo més pesat del viatge va ser la calor i humitat insuportable que havia i la sort va ser fer tots els recorreguts buscant la frescor dels cenotes.

                                 
Cap a les 7 de la tarda vam arribar al poble de Ek-Balam, una autèntica aldea maia, plena de barraques sense portes ni finestres, fum  per la crema d'escombraires, nens descalços per els carrers...molta pobresa.

                                

Els meus fills portaven joguines per donar i cada nen en va tenir una. Van començar a sortir nens de tot arreu, uns cridaven al altres i venien corrents a buscar la seva joguina, se'ls il·lumina la cara en rebre el regal, però crec que els meus fills es vans sentir encara molt més feliços que ells.

Vam allotjar-nos en un petit hotelet portat per una família italiana, "Hotel Dolchemente". Una gran habitació per tots quatre, un sopar deliciós i un bon esmorzar....1.850 pesos.


Divendres 19 de juny

Ek-Balam i trasllat a la Illa de Holbox

A les 9 del matí ja estàvem visitant les runes d'Ek-Balam. Entrada 34 pesos per persona.
Es una visita molt compacta i poc extensa però per a mi la mes bonica. Sols completament sols. En dues hores està vist.
                             

Tot molt ben reconstruint, molt cuidat i ajardinat.

Pots pujar a les piràmides que son altíssimes i gaudir d'una estupenda panoràmica de la selva.


Hem d'anar a Cancun a tornar el cotxe i agafar un bus col.lectiu per anar a  la Illa de Holbox
Amb l'autopista de pagament (214 pesos) vam arribar a Cancun en dues hores. Una línia recta de dos carrils sense aquells emprenyadors topes que hi ha per totes les carreteres. A la capital transit caòtic, caravana, calor, humitat...  Havíem quedat a la parada de bus amb els de Autosel, per tornar-los el cotxe i així agafar el bus cap a Holbox.
El bus estava a punt de sortir i no ens volien vendre els bitllets, deurien voler alguna propina, les portes eren obertes i vam passar, maletes al cofre i a dins un cop allà ens van vendre els bitllets. Quatre hores de trajecte, seients còmodes, aire condicionat. De tant en tant pugen venedors ambulants amb fruita, crispetes, burritos. Parada a un supermercat a mig camí i per anar al w.c. (recomano molt enèrgicament haver fet les feines abans de fer el viatge)
Chiquilá, fi de trajecte. Ferry a 60 pesos per persona per anar a la Illa. Els Horaris estan ben coordinats. Ferry rapid a Holbox (12-14-16h) 4$ x 4 = 16$      60 p x pax            
                    .
 Un cop a la illa lloguem "carrito-taxi" cap al "Hotelito Casa las Tortugas"
                                 
                                 
La terrasseta de la nostra habitació
                                 
Quatre nits al paradís

Vam reservar dues habitacions standart, 75 dollars cada una amb l'esmorzar inclòs

Els colors, la brisa fresqueta, la pau, els mosquits......

Així es veia el nostre hotelet des de la barca que vam llogar per les nostres excursions

El menjar estupendo, vam provar diferents restaurants, con el Zarabanda on per 980 pesos teniem cebiche de camaron i pulpo, un peix al forn de ració per quatre, llagosteta, tortillas, vi blanc ben frequet i ens van obsequiar amb un coco d'aigua fresc i un altre batejat amb rom...

Un altre dia sopar tacos a la plaça del poble, un altre en un italià...
A mig dia sempre menjàvem a les palapas de la platja, peix fregit, cebiches, pollo pibil i fins i tot un dia ens van cuinar el peix que havíem pescat nosaltres.

                          

Els millors.... sortint de la terrassa del nostre hotelet, a la dreta, el primer xiringuito que hi ha.

                          

Dissabte 20 de juny

Holbox: Isla Pájaros, Ojo de agua yalahau i Isla pasión

Quan soc de viatge m'encanta despertar-me d'hora, passejar. A les 6'30 ja era jo per la platja fent fotos. Vaig trobar un pescador  la platja, al merendero de la dreta, i vaig negociar el preu per una excursió de tot el matí, 1.200 pesos. A les 9 del matí, després d'esmorzar, ens venia a buscar a la nostra platja amb la barca  "El Puas" un illenc encantador, pescador de tota la vida i cosí de mig poble.

Directe cap als manglars

Primera parada Isla Pájaros, des del mirador veiem flamencs, pelicans i un estrany crustaci anomenat "escarabajo de mar" un fòssil vivent.

                            

Després vam anar cap a continent per banyar-nos al "Ojo de agua Yalahau", una bassa d'aigua dolça i fresca, al costat del mar, que s'omple amb un xorro que brolla del seu profund centre.

Ben fresquets tornem a la barca del Puas cap a  Holbox per anar a la Isla Pasión. Recollim plomes roses de flamencs, esquelets d'escarabats  de mar, caragoles, petxines, mareperles...tot un assortiment !!!









De tornada a la illa, dinaret a la palapa de la platja, per la tarde banyets a la platja, pinya colada al bar de l'hotelet i a  esperar la posta de sol.
Mosquits, mosquits i mes mosquits...




Que mes puc demanar????? un pot gran de relec

Diumenge 21 de juny

Nadar amb el tauró balena i manta raya

Despertem a les 6 a.m. Avui és el gran dia. Ens banyem amb el tauró balena. Totes les agències de l'illa ofereixen l'excursió però a l'hotel també i per temes de "liquidesa" preferim pagar-la amb visa. Ens surt a 850 pesos per persona. A les 7h surt la barca amb vuit passatgers i dos tripulants. Després de més d'una hora a tot gas direcció mar obert veimen dofins, una manta raya de quasi quatre metres i segons ells on hi mantes hi han els taurons balenes.... Ens posem els neoprens i ens banyem amb la manta després que ens aclareixin que no son elèctriques.



                         

Seguim buscant i no tardem gaire a trobar el gran cetaci, quasi 7 metres de llargada. Qui es tira primer??... umm, decisió !!! i a la fi ens hi vam banyar tots com a mínim un parell de vegades cada un. Vam quedar impressionats !!!

                         

Et tires i has de nadar ràpid, seguint-lo, sinó el perds. La segona vegada que em vaig tirar me'l vaig trobar de cara.

                        

Al nedar en paral.lel amb el tauró balena vaig sentir una fregada a la panxa, pensava que era l'aleta de nadar de la meva filla i en agafar-la per enretirar-la vaig veure que era la del tauró...
L'únic inconvenient va ser la gran marejada que vam agafar esperant el torn entre bany i bany.
Mes tard vam anar a menjar uns entrepans als manglars amb la llanxa dels guies i a fer una mica de snorkel.



Tornant a l'hotel per a la posta de sol, avui toquen mojitos.

Dilluns 22 de juny

A pescar i a buscar petxines a les platges solitàries

Vaig trobar al "Puas" prop de la palapa de la platja i li vaig proposar una excursió amb la barca a altres platges, a pescar i buscar petxines, snorquel i tornar per dinar. En una hora ja tenia l'esquer i tot apunt. Va proposar 700 pesos i no vaig plantejar ni negociar-ho, al contrari, quan vam tornar n'hi vaig donar 800.
Vam navegar una estona fins al seu lloc de pesca, ancora i ham a l'aigua i als tres minuts ja teniem un peix de ració i mitja.

                           

Un peix globus i quatre més. El "Puas" ens els va arreglar i ens els van fer a la palapa de la platja a l'hora de dinar.
La canya: un fil de nylon amb un ham i enroscat en una botella de plàstic d'aigua, ni boia, ni pesos, ni ploms, ni rodet...
Després de tant bona pesca vam anar a una platja deserta plena de pelicans, caragoles i petxines.




En arribar a la platja del hotel, vam anar a dinar a la palapa de sempre, ens van fer els peixos i ens van preparar un ceviche, amb unes crevesetes ben fresques i van pagar 250 pesos.




Dimarts 23 de juny

Últims banys i tornada

El nostre últim dia. No podem deixar perdre aquesta platges i fins l'últim moment gaudim del paisatge.





                    

Quin gran viatge....

De Chiquilá a Cancun vam llogar un taxi privat i vam trigar 1'40h. Vam pagar 60 pesos per persona (240 pesos)

               Veure mapa del viatge

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada